Samen zijn we veel slimmer
Bob IJpelaar ziet als directeur-eigenaar van Van Vliet Bedrijven in Aalsmeer veel potentie in CLIC. Van Vliet Bedrijven verhuurt per jaar ongeveer 5 miljoen logistieke middelen aan klanten door heel Europa, waaronder de onlinediensten van de drie grootste Nederlandse online supermarkten en veel bedrijven in de agro-logistiek. Zo’n zes jaar geleden voorzag IJpelaar dat de logistieke wereld zou veranderen. Nu loopt hij voorop bij het ontwikkelen van slimme, emissievrije oplossingen en werkt hij samen met CLIC.
Wie thuis boodschappen laat bezorgen heeft een grote kans dat het voertuig dat voor de deur stopt is uitgerust met logistieke middelen uit de stal van Van Vliet Bedrijven. Het bedrijf is een van de belangrijkste leveranciers van logistieke middelen en ladingdragers, onderdelen, IoT (Internet of Things) en logistieke services. “De traditionele logistiek van vroeger verandert”, vertelt IJpelaar. “De route van fabrikant, distributiecentrum – winkel – winkelkarretje – kofferbak consument is nu al veranderd. Kijk maar naar de populariteit van online boodschappen doen.”
Hoe snel gaat die verandering?
“We zijn ervan overtuigd dat het heel snel zal gaan. Bij Van Vliet ontwikkelen we allerlei scenario’s en bekijken we wat onze rol daarin wordt. We hebben een sterke positie. In bijvoorbeeld e-fulfilment zullen de behoeftes en het koopgedrag van consumenten en voor bedrijven verschillen. We gaan in elk geval andere logistieke middelen en diensten leveren dan in het verleden.”
Hoe vertaalt zich dat door in de logistiek?
“In de warehouselogistiek worden vierkante meters schaarser. Robotsystemen maken het mogelijk objecten dichter bij elkaar op te slaan, waarna robots een soort schuifspelletje gaan spelen om de producten naar voren te halen. Daarmee kan de klant 25 tot 30 procent aan ruimte en arbeid besparen. Dat maakt een groot deel uit van de toekomstige logistiek als het gaat om fulfilment.”
Grote steden gaan vanaf 2025 op slot voor voertuigen met conventionele brandstofsystemen. Hoe denkt u over de overgang naar Zero Emissie?
“We zouden het ontzettend gaaf vinden om aan de randen van die steden partnerships op te richten en efficiënte logistieke ladingdragers en totes voor allerlei sectoren en doelgroepen beschikbaar te stellen. Dan kunnen bedrijven vanaf daar hun klanten CO2-neutraal gaan bedienen.
Ongeveer 98 procent van de mensen verklaarde me compleet voor gek toen ik een jaar of twee geleden met dit soort ideeën op de proppen kwam. Mensen zeiden dat het toch nooit zou veranderen of dat dit soort innovaties vooral geld zouden kosten. Ik ben er nog steeds heilig van overtuigd dat de wereld dusdanig gaat veranderen, met steden die verstopt raken en veranderende consumentenbehoeftes, dat we de steden schoner moeten maken. Dat betekent niet alleen emissievrij rijden, maar ook het verbeteren van de veiligheid en leefomgeving voor bewoners. Zo kunnen mijn kinderen en kleinkinderen ook op een prettige manier in steden leven wanneer het hun tijd is.”
Hoe vertaal je dat door naar de samenwerking met CLIC?
“We zijn aangehaakt als partner met als doel dat wij in 2022, in samenwerking met andere partijen, logistiek specialist kunnen worden op CLIC. We zullen bijvoorbeeld ladingdragers voor voertuigen en interne processen gaan ontwikkelen en leveren. Daarbij is het mogelijk op een hele efficiënte manier maaltijden, boodschappen en nog veel meer goederen in één unit te vervoeren. Daar ligt onze kracht. We doen dat met nieuwe datasystemen, in combinatie met IoT. Deze expertise en te technologische ontwikkelingen die nu plaatsvinden, vallen samen met de komst van CLIC.”
Wat is de meerwaarde van werken met dit soort data?
“In Amerika hebben we een grote samenwerking lopen met een van de grootste retailers van de VS. Daar kunnen we de voertuigen ongeveer 20 procent efficiënter beladen met behulp van efficiëntere ladingdragers. Ook monitoren we goederen die vanaf de productielocatie in bijvoorbeeld het zuiden van het land richting Canada worden gereden. We weten precies wanneer ze waar zijn en hoe ze bewegen, maar ook in de winkels zijn middels IoT veel data te genereren die voor de retailer en leveranciers heel waardevol zijn. Deze service wordt nu al zo goed gewaardeerd, dat we de vraag naar IoT-hardware niet meer aankunnen. We durven onze nuchtere innovatieve ideeën in te vullen en die in diensten te verwerken, want we zijn ervan overtuigd dat het een bijdrage levert aan efficiency, data-analyse en duurzaamheid.”
Brengt het voorop lopen in de innovatieslag ook risico’s met zich mee?
“We zijn de proposities van afnemers nog aan het invullen, maar wachten niet op een ander. We durven met onze partners de stap voorwaarts te zetten en over de grenzen van morgen te kijken, om te creëren wat de wereld van morgen nodig gaat hebben. Die rol trekken we naar ons toe en dat gaat over het algemeen goed. CLIC is in dit stadium nog pril, maar we weten wat we voor elkaar kunnen betekenen en wat we nodig hebben.”
.
Wat CLIC beter dan gevestigde concepten?
Mijn kritiek op gevestigde concepten is dat ze allemaal een eigen systeem en elektrische voertuigen hebben. Als je de systemen van verschillende soorten retailers en groothandels kunt samenvoegen, dan heb je altijd een optimale belading, de meest efficiënte stops en minder transportvoertuigen in de stad. Het kan zelfs winstgevend worden voor de initiatiefnemers. Het is bekend dat online retailers geld bij moeten leggen en dat komt onder meer doordat ze het allemaal zelf doen. Ze willen zich onderscheiden en vooroplopen en rijden daarom meestal niet met volle ladingen. Dat kost geld. Met een pay-per-use-concept en een goed datasysteem kunnen we binnen CLIC een veel efficiënter concept aanbieden. Als je alle benodigdheden bij elkaar brengt en je maakt een plan, kun je op een gezonde manier van start gaan met elkaar. We hebben een hele goede fundering en het zou waanzinnig zijn als er meer gelijkgestemden aansluiten, als gebruiker of als klant.
Hoe groot kan CLIC worden?
“Als we dit in Amsterdam voor elkaar krijgen, kunnen we het concept in heel Europa uitrollen, daar ben ik van overtuigd. Het zou zich, eventueel met bestaande partners, perfect lenen voor steden als München, Barcelona of Parijs. We hebben te maken met een mondiaal probleem. De Nederlandse bevolkingsdichtheid is extreem hoog en vereist meer innovatiesnelheid, maar heel de wereld kijkt mee. Dat we geen voorbeelden hebben, maakt het moeilijk. Aan de andere kant is het leuk en uitdagend. We zijn het wiel aan het uitvinden en hebben draagkracht met allerlei verschillende partijen.”
.
Wat kan IoT betekenen voor de logistiek en voor de klanten van CLIC?
De mogelijkheden zijn oneindig, maar als wij in staat zijn niet alleen de voertuigen, maar ook de ladingdragers met logistieke systemen te voorzien van deze technologie, dan kunnen ze verschillende informatie naar elkaar verzenden, van temperatuur tot verkeerssituatie, zodat iedere rit optimaal kan worden ingedeeld. Vanaf CLIC en eventueel andere strategische plekken in Amsterdam zouden we gateways kunnen ophangen om onze voertuigen te traceren, dan weten we waar de voertuigen op dat moment zijn en kan het systeem leren waar het verkeer goed doorrijdt en waar niet. Ieder deel van de keten kun je aan het systeem koppelen. Je kunt dan niet alleen heel efficiënt plannen, maar ook je klanten voorzien van hele accurate data. Nu mag je blij zijn als een webshop aangeeft dat de bezorger er morgen tussen 13:00 en 15:00 uur is en komt hij soms zelfs dan nog te laat. Als we dit goed inrichten met elkaar, kunnen we in het frame van minuten aangeven wanneer een levering plaats kan vinden. Je kunt uitvinden waar het misgaat, waar je meer tijd nodig hebt en waar je de planning kunt verbeteren. We streven dus naar het maximale. De logistieke kosten omlaag, de efficiency omhoog en helemaal C02-neutraal, het is haalbaar.