CLIC Meer samenwerking tussen logistieke bedrijven is hard nodig.

Het delen van infrastructuur begint met het delen van data

Meer samenwerking tussen logistieke bedrijven is hard nodig en die samenwerking begint bij het delen van data, aldus Arthur Noatschk warehousing-specialist en partner bij UC Group. CLIC zou daar een positieve bijdrage aan kunnen leveren, vindt hij.

Noatschk begon zijn logistieke carrière bij de strijdkrachten. “Ik ben in 1994 direct vanuit school als beroepsmilitair dienst ingegaan bij de Luchtmobiele Brigade. Tijdens mijn 12 jarige dienst, waaronder ook een missie naar Bosnië, heb ik diverse functies uitgevoerd en mijn eerste ervaringen opgedaan binnen de logistiek.” Noatschk zwaaide als onderofficier af in 2006. Na het verruilen van zijn militaire loopbaan voor een baan in de burgermaatschappij ging Noatschk in dienst bij DHL Supply Chain als leidinggevende van een planningsafdeling.

“Na een paar jaar optimaliseren was de afdeling gereduceerd van 11 naar 4 FTE. Hierbij was mijn functie min of meer overbodig en kreeg ik een nieuwe functie. Daarbij kwam hij in contact kwam met leden van UC Group, een snelgroeiende maatschap van consultants in de logistiek. In 2014 sloot Noatschk zich als zelfstandig partner bij de maatschap aan. Noatschk houdt zich bij UC Group met verschillende projecten rond warehousing zoals (re)design, procesoptimalisaties en kostencalculaties.

Vraag naar opslagruimte neemt toe

Hoewel in de stadslogistiek de focus steeds meer komt te liggen op overslag in plaats van opslag en op betrekkelijk klein vastgoed aan de stadsranden in plaats van op de grote ‘dozen’, is Noatschk ervan overtuigd dat de vraag naar grootschalige opslagruimte in de logistieke sector blijft toenemen in de komende jaren.

“De grote warehouses komen allemaal vol te zitten. Dat komt doordat zowel de productie in China als het transport naar Europa stagneert. Bedrijven gaan daardoor grotere veiligheidsvoorraden aanleggen, waardoor er meer behoefte aan opslagruimte ontstaat.” Voorlopig zijn we volgens Noatschk dus nog niet af van grote distributiecentra en vrachtwagens, maar, zo merkt hij op, de ruimte is in Nederland beperkt. “Met robotisering wordt het mogelijk om een flink deel van de productie en de opslag naar bijvoorbeeld Oost-Europa te verhuizen, maar Nederland blijft ten eerste een belangrijk doorvoerland en heeft, ten tweede, zelf een grote vraag naar goederen. Dus de tussenopslag blijft.”

Duurzamer door meer te delen

Noatschk stelt daarbij de vraag of de tussenopslag momenteel wel zo duurzaam wordt aangepakt. “De totale opslagruimte wordt niet noodzakelijk kleiner, maar kan veel efficiënter. Elk bedrijf heeft nu zijn eigen tussenopslag, waardoor het heel gefragmenteerd is. Je kunt dat duurzamer maken door ze meer te laten delen, maar dan moet je er wel voor zorgen dat die bedrijven met elkaar gaan praten. Hetzelfde geldt voor de expeditie.

Als consultant werkte Noatschk een paar jaar geleden mee aan een project om de leveranties aan alle ziekenhuizen in Nederlands en Belgisch Limburg vanuit één warehouse te laten plaatsvinden. “Dat zou voor alle partijen een gigantische kostenbesparing hebben opgeleverd, maar aan de pilot werd zover hij weet uiteindelijk geen gevolg meer gegeven. Te veel bottlenecks. Te veel mensen die hun eigenaarschap niet durfden los te laten. Voor een goede samenwerking moet het eigenaarschap het liefst in één partij worden gebundeld.”

Data delen en robotisering

Of het nu het delen van infrastructuur of het delen van bezorgdiensten betreft, het begint volgens Arthur Noatschk met het delen van data. “Daar zijn we met UC Group al behoorlijk ver in. Zo werken we mee aan iSHARE, een afsprakensysteem voor het delen van data. Om een eenvoudig voorbeeld te geven: als verzenders, vervoerders en ontvangers toegang geven tot containerdata, kun je de logistieke processen veel beter voorspellen en plannen en kun je optimaliseren en een boel kosten besparen.” Een ander stokpaardje van UC Group is het onderzoek ten behoeve van robotisering in de logistiek.

“Dat is sowieso nodig gezien de tekorten aan arbeidskrachten, maar ook daarbij is een belangrijke duurzaamheidswinst te halen. Robotisering betekent minder mensen op locatie en daarmee ook minder uitstoot.” Innovaties blijven volgens Noatschk nog te vaak uit omdat logistieke ondernemingen klem zitten in hun businessmodel. “Investeringen moeten terug te verdienen zijn binnen de contractduur van hun klanten en dat gaat niet.” Daarbij ziet Noatschk een rol weggelegd voor bedrijven als Intospace, de ontwikkelaar van CLIC, die ook de financiering van gerobotiseerde systemen in logistiek vastgoed aanbiedt. “Als zij bereid zijn om bij de verhuur van een pand bijvoorbeeld ook de verhuur van een autostore-systeem voor hun rekening te nemen, zou dat absoluut helpen met de innovatie.”

Absolute must

Volgens Noatschk zal kunstmatige intelligentie – computergestuurde oplossingen op basis van big data en algoritmen – in de nabije toekomst een veel grotere rol gaan spelen in de logistieke wereld. “We hebben daar met twee partners laatst een innovatie- en expertsessie over gehouden en we zagen dat er qua slimme planning nog zó veel te winnen is op dat terrein.

Heel veel logistieke dienstverleners weten niet eens wat ze met hun data kunnen. Als er goede samenwerking en co-creatie plaatsvinden zijn de mogelijkheden eindeloos.” Of op CLIC-dan ook een datapartij moet komen? “Dat is een absolute must bij zo’n logistiek knooppunt. Je kunt niet meer zonder.”

Geïnteresseerd?
Ben altijd als eerste op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van CLIC en schrijf in op onze nieuwsbrief