CLIC Waarom CLIC?

‘CLIC is van betekenis voor stadslogistiek in de MRA’

Dr. Walther Ploos van Amstel is lector City Logistics aan de Hogeschool van Amsterdam. Volgens hem kan CLIC een groot verschil gaan maken in de Metropoolregio Amsterdam en uiteindelijk ook internationaal. “CLIC is geen domme hub. CLIC denkt vanuit wat een sector nodig heeft.”

  • Wat je ontwikkelt voor de Metropoolregio kun je ook wereldwijd inzetten

    Walther Ploos van Amstel Lector City Logistics, Hogeschool van Amsterdam

Wat hebben we aan de City Logistics Innovation Campus?

“Het wordt steeds moeilijker voor transportbedrijven om gemeenten in de Metropoolregio Amsterdam in te komen. Het centrum van Amsterdam wordt in 2025 een emissievrije zone, zware vrachtwagens mogen dan het centrum niet meer in. Nieuwe woon- en kantoorwijken in de regio moeten autoluw worden. Tegelijkertijd rijden daar ontzettend veel bestelvoertuigen naartoe: pakketbezorgers, winkelbevoorrading, servicebusjes, afval en maaltijdbezorging. De trend is: kleinere bestellingen, steeds vaker en tijdkritisch. Er komt een groot tekort aan geschikte en duurzame ruimte aan de rand van de stad voor de juiste stadslogistiek. Zonder die ruimte kun je niet bundelen of met elektrische voertuigen en vrachtfietsen de stad in. Doe je niks dan wordt het voor bedrijven onbetaalbaar om in de stad te leveren.”

Hoe werkt dat nu in de praktijk?

Bedrijven weten vaak niet hoelang het duurt de stad te bereiken en zetten daarom in op slack. Dat wil zeggen: extra voertuigen en extra tijd, voor meer speling. Je moet toch echt op tijd bij de klant zijn. Bedrijven die van ver buiten de stad leveren moeten veel reservetijd inplannen; 80 procent van hun chauffeursuren rijden ze in de stad. Dat is lastig te plannen. Ze gebruiken op die manier twee keer te veel voertuigen en delen hun capaciteit niet met anderen. De verloren tijd door wachten, zoeken en rondrijden loopt op tot meer dan 50 procent. Congestie in steden leidt tot 20 tot 40 procent voertuigverliesuren. Voor een levering aan een consument is dat nog geen ramp, maar zo’n 85 procent van de zendingen naar de stad is voor de zakelijke klanten. Voor hen is op tijd leveren van essentieel belang. Een bouwproject kan niet starten voordat de spullen zijn geleverd, een winkel wil ’s middags de handen vrij hebben om te verkopen en de topkok wil een compleet menu serveren.”

Voor wie zou CLIC interessant kunnen zijn?

  • Zakelijke bezorging kantoorwijken

    “Kantoren op Schiphol, de Zuidas, Haarlemmermeer en Amsterdam-West zouden een hub kunnen gebruiken, zodat alle spullen in één keer kunnen worden geleverd en een kantoor geen tiental leveringen per dag om de oren krijgt.”

  • Groothandels voor horeca

    “Er zijn steeds meer platforms voor horecabestellingen. Met een speciaal assortiment kan een horecazaak zich onderscheiden van de buren. Je kunt er centraal bestellen en de bedoeling is dat platforms centraal geleverd krijgen. Een leverancier levert af op Lijndenhof, waar goederen geclusterd en zero emissie naar klanten kunnen worden gestuurd, ook met lichte elektrische voertuigen.”

  • Online levensmiddelen

    “Online boodschappen laten we steeds vaker bezorgen, één keer per week. Consument willen lokale versproducten. We vergissen ons nu nog te vaak in die first mile. Hoe krijg je de producten van boeren en producenten naar een hub? Dat soort partijen moet een gezamenlijke hub hebben. CLIC is misschien de oplossing voor de last-mile-leveringen in de buurt.”

  • Cateraars

    “Cateraars zoeken vaker een centrale faciliteit om te koken. Er is ruimte voor een goede locatie. De cateraar is verbonden met lokale producenten die spullen leveren en er is een zero-emissienetwerk dat het naar klant brengt.”

  • Installateurs

    “Bedrijven die warmtepomptechnologie ontwikkelen voor bestaande woningen zijn in opkomst nu de regio bijna van het gas af moet. Er is kantoorruimte op CLIC. Je kunt er samenkomen met corporaties en grote woningeigenaren. Je kunt goederenstromen coördineren en alles voorbereiden voor een monteur, zoals ’s nachts busjes bevoorraden. Je kunt er samenwerken met het technisch onderwijs en een commerciële partij.”

  • Concurrentie wordt nu bepaald door hoe slim je plant, stuurt en hoe je voertuigen inzet.

    Walther Ploos van Amstel - Lector City Logistics HvA

Welke rol kan CLIC daarin spelen?

“Bedrijven moeten met elkaar oplossingen bedenken en aan het begin van de keten al dicht bij elkaar opereren. Op CLIC kan dat. En voor er een misverstand ontstaat: CLIC is er niet alleen voor de stadslogistiek. CLIC is er voor alle stadsactiviteiten, van servicelogistiek, tot catering en pakketservice. Diensten die iedereen nodig heeft. Samen moeten bedrijven zich richten op de volumes die ertoe doen, de grote stadslogistieke volumes. Ze moeten iets bedenken waar hun klant beter van wordt. Die wil bijvoorbeeld een dienst die goedkoper is, zo snel mogelijk resultaat levert, met een assortiment om zich mee te kunnen onderscheiden en dan ook nog duurzaam. Op CLIC kunnen bedrijven hun inkomend transport optimaliseren. Ze kunnen de dure stadslogistieke zero-emissie voertuigen samen delen, onderhouden en opladen.”

Wat maakt CLIC anders dan gewone stadshubs?

“CLIC onderscheidt zich al met de locatie en de actieradius. Niet alleen Amsterdam, maar ook Haarlem, Haarlemmermeer en Schiphol liggen in de buurt. Het grootste onderscheid zit hem in het ecosysteem voor stadslogistiek. CLIC is de perfecte plek om nieuwe innovaties uit te vinden en in de praktijk te testen. Wat je er ontwikkelt voor de Metropoolregio kun je ook wereldwijd inzetten. Het interessante ervan: op CLIC kom je te zitten met mensen die jouw sector kennen. Samen kijk je hoe je het beste kunt innoveren. Je kunt met minder voertuigen en minder chauffeurs werken en straks ook nog eens zero emissie. CLIC denkt vanuit wat een sector nodig heeft.”

“CLIC verbindt de wereld van de transportmanagementsystemen met de processen van bedrijven die er zitten. CLIC is geen domme hub met alleen maar vierkante meters en iedereen die zijn eigen plekje heeft. Je kunt in plaats daarvan gaan kijken wie de stad ingaat en op welk moment van de dag. Zo kunnen er bedrijven komen die alleen ´s ochtends, alleen ´s middags of alleen ´s avonds de stad in gaan. Iedereen kent de wereld van ‘stuff’ – de harde kant van de logistiek die gaat over hoe een pallet of vrachtwagen werkt. Nu wordt de efficiency belangrijk. Concurrentie wordt nu bepaald door hoe slim je plant en stuurt en hoe je voertuigen inzet.”

Geïnteresseerd?
Ben altijd als eerste op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van CLIC en schrijf in op onze nieuwsbrief