CLIC Waardeverlies op zijn retour: hoe specialist verspilling tegengaat vanuit warehouse

Waardeverlies op zijn retour: hoe specialist verspilling tegengaat vanuit warehouse

De Nederlandse consument is recordhouder retourneren. Zo’n 13 procent van alle pakketjes wordt weer teruggestuurd naar de verkoper, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Kantar. Deze terugstroom van producten is een grote kostenpost voor e-tailers. Niet alleen brengt het extra voertuigbewegingen en verwerkingskosten met zich mee, ook verliezen de geretourneerde producten meestal het grootste deel van hun waarde nadat ze uit de verpakking zijn gehaald. Scale-up BuyBay heeft van het omgaan met retouren zijn business gemaakt.

Het afgelopen jaar deden 13,8 miljoen online kopers 334,9 miljoen aankopen voor een totaalbedrag van 26,6 miljard euro bij Nederlandse webshops. Dit waren 305 miljoen producten, mede door de coronapandemie bijna de helft meer dan een jaar eerder. Van al deze producten zagen retourafdelingen en bedrijven als BuyBay vorig jaar samen zo’n 13 procent (naar schatting zo’n 2 miljard producten) terugkomen. BuyBay controleert, repareert en verkoopt voor partners in Duitsland en Nederland.

Optimale prijs

“Vaak krijgen bedrijven niet eens 10 procent van de originele waarde terug voor een retourproduct”, aldus Daphne Pijnappel, marketeer en woordvoerder van BuyBay. De retourverwerker weet er volledig in 21ste eeuwse stijl meer uit te halen voor e-tailers, retailers, logistieke partijen, fabrikanten en merken. “Vanaf het moment dat een consument zijn keukenmachine of prullenmand terugstuurt, neemt onze software de inname en verkoop helemaal over”, vertelt Pijnappel. “De software weet precies wat er mis is met het product en hoe gewild het is in de markt. Van dag tot dag wordt de meest optimale verkoopprijs berekend op de beste site naar keuze. Zo verkopen wij ieder product binnen 90 dagen tegen een optimale prijs, vaak tot wel twee tot vier keer zoveel als de opbrengst via opkopers. Door onze oplossing maken wij een positieve impact op de bottom line van onze partners en gaan wij verspilling en vernietiging tegen.”

Kansen voor samenwerking

Deze propositie heeft het bedrijf geen windeieren gelegd. Vanuit hun warehouse van 10.000 m2 in Wijchen groeit BuyBay hard door. Sinds de oprichting in 2014 groeide het personeelsbestand van 100 man in 2017 naar 250 in 2021. “In 2020 hebben we ruwweg een half miljoen producten verkocht via verschillende online marketplaces, ons veilingplatform Beluga en onze outlet winkels”, weet Pijnappel. BuyBay verwerkt wekelijks duizenden retours en verkoopt ze voor partners door, door het gebruik van online marketplaces, veilingplatform Beluga en onze outlet winkels. “Een enorm aantal producten hoeft dus niet nieuw te worden geproduceerd.”

2200 autoritjes

De huidige manier van winkelen brengt een groot aantal extra voertuigbewegingen met zich mee. In Duitsland is onderzocht hoeveel. Volgens onderzoek van de Universiteit van Bamberg zouden Duitse online consumenten in 2018 zo’n 280 miljoen pakketjes hebben teruggestuurd. De onderzoekers rekenden uit dat de terugzendingen voor 238.000 ton CO2-uitstoot zorgen. Omgerekend zijn dat 2200 autoritjes van Hamburg naar Moskou per dag.

Hoe kan dat slimmer en schoner? “Wij verduurzamen sowieso door afvalverspilling tegen te gaan. Dat is onze missie”, legt Pijnappel uit. “We gaan voor ‘zero waste e-commerce en willen producten die nog waarde hebben niet weggooien. Aan de logistieke kant willen we niet onnodig met producten slepen, maar uiteindelijk moeten ze toch in ons warehouse komen en worden verwerkt.”

Door als centraal punt te fungeren weet BuyBay al het een en ander in te perken. “Bij een aantal partners sturen consumenten retours direct naar ons. Daarmee voorkomen we dat een pakketje eerst naar een ander warehouse gaat en daarna nog eens wordt verstuurd naar BuyBay.”

Maatschappelijk vraagstuk

Die verantwoordelijkheid ligt volgens Pijnappel niet alleen bij de verkoper. “Consumenten die blijven bestellen en retourneren zorgen voor onnodige retourstromen. Het consumentengedrag aanpassen is vooral een maatschappelijk vraagstuk.”

‘Samen’ is belangrijk, volgens Pijnappel. “Met de klimaatdoelstellingen naar 2030 en 2050 moeten we allemaal wat. In eerste instantie door retours te voorkomen. Dat kan door consumenten te informeren, zodat hij meteen weet of het product geschikt is voor hem of haar, bijvoorbeeld met hulp van artificial intelligence. Een tweede is zorgen dat een geretourneerd product zo snel mogelijk weer op voorraad komt te liggen en zijn weg vindt naar een andere consument. De derde stap is om de geretourneerde producten een tweede leven te geven. Wij houden ons vooral bezig met het laatste, maar voor al deze stappen kunnen we samen met andere bedrijven echte maatschappelijke impact maken. Beter en schoner. Dat willen we uitdragen naar heel Europa.”

Geïnteresseerd?
Ben altijd als eerste op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van CLIC en schrijf in op onze nieuwsbrief