CLIC De vliegensvlugge veranderingen in onder meer de stadslogistiek zorgen ervoor dat er in rap tempo behoefte ontstaat aan meer én ander logistiek vastgoed. Dat wordt maar weer onderstreept door de nieuwsontwikkelingen in de maand september, zowel dichter bij huis als verder weg.

In de een na laatste week van deze maand maakte Somerset Capital Partners, ’s lands grootste logistiekvastgoedontwikkelaar, bekend dat de activiteiten in logistiek vastgoed worden ondergebracht in een nieuwe entiteit: Intospace. Daarmee komt ook CLIC onder een nieuwe naam te staan. Somerset-topman Joes Daemen en de kersverse Intospace-CEO Tim Beckmann willen met Intospace volop gaan inzetten op hoogwaardig en toekomstbestendig logistiek vastgoed. Daarbij schuwen ze niet om de grote uitdagingen van de logistieke vastgoedsector (onder meer de energietransitie, de razendsnelle technologische ontwikkelingen, rappe verstedelijking, krapte op de arbeidsmarkt en veranderend consumentengedrag) aan te kaarten en aan te gaan. Intospace heeft aangekondigd geen vastgoed meer te zullen verkopen aan eindbeleggers en gaat zich voor de lange termijn toewijden aan de kwaliteit en relevantie van zijn vastgoedportefeuille.

Omlegging A9

Door de andere keuzes die Intospace gaat maken, verandert de logistieke vastgoedmarkt in Nederland mogelijk ingrijpend. Voor die markt staan momenteel alle seinen op groen, meldt Nieuwsblad Transport op basis van een onderzoek door adviesbureau Stec Group. Bedrijven investeren weer als vanouds in bedrijventerreinen, met e-commerce en stadslogistiek als grote aanjagers. Daarbij wordt een winstwaarschuwing gegeven: het aantal bouwlocaties droogt op en snel. Veel bedrijven zijn zodoende naarstig op zoek naar gewilde brownfields-locaties. Partijen in de stadslogistiek lijken vooralsnog minder last te hebben van grondschaarste. Aan de helft van hun vraag naar ruimte wordt voldaan met bestaande gebouwen. Dat is mogelijk doordat city hubs doorgaans met minder vierkante meters en hoogte toekunnen.

Q-Beach, vertelt Du Pon, is een van de vele tijdelijke functies die is gekozen voor het nog onontwikkelde terrein dat uiteindelijk ook tot woonwijk of winkelcentrum wordt omgetoverd. Hij wijst ook naar een voetbalveldje, wat volkstuintjes en een noodgebouw voor een school, iets verderop. “De Badhoevedorpers zijn aan Q-Beach al behoorlijk gehecht geraakt”, vertelt Du Pon. “En ik moet toegeven dat het voor onze vrijdagmiddagborrel ook niet onprettig is.”

In de Gelderse universiteitsstad Nijmegen is sinds deze maand een gezamenlijke ‘hub Stadslogistiek’ in bedrijf, een landelijk initiatief van PostNL en een aantal verhuisbedrijven, aldus de gemeente Nijmegen. “Een centrale plek waar goederen worden verzameld en gebundeld voor levering in de stad met elektrische voertuigen”, verklaart die. Daarmee moeten de verkeersdruk, geluidsoverlast en de luchtvervuiling in de oudste stad van ons land flink worden teruggebracht. De hub is het resultaat van een samenwerking tussen de logistieke sector, de plaatselijke overheid in de Waalstad en de Hogeschool Arnhem Nijmegen.

Dat de groei van de duurzame stadslogistiek geen exclusief Nederlands, Europees of zelfs westers feestje is, kwam deze maand sterk naar voren uit enkele nieuwsberichten uit Azië, het grootste continent ter wereld waar ook de meeste mensen wonen. Zo is de officiële denktank van de federale overheid van India met een campagne begonnen om de last mile niet langer op vervuilende wijze te laten plaatsvinden, met de naam Shoonya, ‘nul’ in Sanskriet. De campagne moet bedrijven die voor elektrisch, emissievrij vervoer kiezen de kans geven om dat zo goed mogelijk zichtbaar te maken. Net als bij ons, heeft de coronapandemie ook in India gezorgd voor een explosieve boom in de e-commerce. De huidige Indiase stadslogistiek is goed voor tien procent van de gehele vrachttransport-uitstoot in het land, waarvan wordt verwacht dat die in het komende decennium meer dan verdubbelt. Met de groei van de Indiase stadslogistiek, groeit ook de behoefte aan passende huisvesting. In 2022 zal de stadslogistiek in India naar verwachting zo’n 650.000 vierkante meter aan vastgoed beslaan, werd deze maand bekend. Vooralsnog is dat een bescheiden cijfer voor het een na grootste land ter wereld qua bevolking.

Ook uit het grootste land ter wereld qua bevolking, China kwam opmerkelijk stadslogistiek-nieuws. Daar haalde het technologiebedrijf deeproute.ai deze maand maar liefst 300 miljoen dollar aan investeringen op voor de doorontwikkeling van zijn zelfrijdende ‘robotaxi’s’. Van de medium-size trucks moeten er eind dit jaar zo’n 150 gaan rondrijden. De kans dat u die hier tegenkomt, is vooralsnog nihil. Hoewel deeproute.ai in juni een vergunning kreeg om in Californië passagiers te vervoeren, is het vooralsnog alleen nog actief in de Chinese miljoenensteden Shenzhen en Wuhan. Groter investeringsnieuws kwam deze maand echter weer van dichter bij huis: Picnic, de websupermarkt die bekendstaat om zijn kleine elektrische bezorgwagentjes waarmee de laatste kilometers naar de consument worden afgelegd, wist een forse 600 miljoen euro op te halen. Een deel van dat geld kwam overigens van de Bill & Melinda Gates Foundation. Het fonds van de recentelijk gescheiden filantropen richt zich vooral op investeringen in liefdadigheid, armoedebestrijding en volksgezondheid, maar ook op projecten rond duurzaamheid. De bedoeling is dat de Picnic-wagentjes door de kapitaalinjectie binnenkort ook in Duitse en Franse steden het straatbeeld vaker wit-rood gaan kleuren.

Geïnteresseerd?
Ben altijd als eerste op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van CLIC en schrijf in op onze nieuwsbrief