CLIC

Van Black Friday tot kerst: de decembermaand betekent heisa voor de stadslogistiek

De decembermaand is traditioneel de periode met de grootste uitdagingen voor stadslogistiek. De media trekken in hun koppen graag vergelijkingen met een soort van oorlogssituatie. De succesvolle mega-uitverkopen op Black Friday en Cyber Monday en de feestdagen Sinterklaas en kerst zorgen net als vorig jaar voor topdrukte bij de sorteercentra en pakketvervoerders wereldwijd.

De drukte bij ‘s lands bekendste postbedrijf PostNL breekt alle records, ook in de provincie Utrecht. Daar wordt tijdens de decemberdagen ruim 50 procent meer pakketten bezorgd dan op normale dagen. Dat komt enerzijds door de feestdagen, anderzijds moeten de fysieke winkels door corona noodgedwongen om 17.00 uur sluiten en shoppen mensen daarna verder online. "Soms komt de stoom je uit de oren en ben je moe, maar we gaan gewoon door als team", zegt depotmanager bij PostNL Nieuwegein Michel Palm tegen rtv Utrecht.

Van 1,1 naar 2 miljoen pakketten per dag

Vorig jaar liep de bezorging van talloze pakketten vertraging op, waardoor de schoentjes met Sinterklaas en de kerstsokken soms leeg bleven. Bedrijven doen er alles aan dat dit jaar te voorkomen. In aanloop naar de drukke decembermaand hebben e-commercebedrijven hun capaciteit opgeschaald.

Zo kon PostNL vanaf 26 november niet 1,1 miljoen maar 2 miljoen pakketten per dag verwerken. Woordvoerder Viola Steegmans vertelt aan Logistiek.nl dat er speciaal voor de decemberdrukte een tijdelijke verdeellocatie in Almere is ingericht. Daarnaast heeft PostNL de capaciteit blijvend verhoogd met het nieuwe sorteercentrum in Westzaan en een gerobotiseerd sorteercentrum voor kleine pakketten.

Voertuigelektrificatie

Mobiliteitsgigant Renault trapt het gaspedaal verder in om de last mile te elektrificeren met de bouw van de EZ-FLEX: een elektrisch voertuig dat zich specifiek op de laatste kilometers richt, zo meldt Logistiek.nl. Het 3,86 meter lange busje heeft een laadvermogen van 300 kilogram.

Elektrificatie in de logistiek is nog niet zo voor de hand liggend als het lijkt. De Volkskrant bracht een ontnuchterend verhaal over en broer en zus die hebben geprobeerd een emissieloos transportbedrijf op te zetten. De hoorn werd nog net niet op de haak gegooid door de bedrijven die zij contacteerden, maar van een enthousiast onthaal was evenmin sprake. Elektrische trucks, daar doen de grote fabrikanten niet aan. In accutrucks wordt niet geloofd en de dieselmotor zal nog jaren dienstdoen. Het is dus goed te zien dat er ook kleine, innovatieve bedrijven zijn die bijvoorbeeld verwisselbare batterijsystemen ontwikkelen. Zie een eerder artikel in onze nieuwsbrief.

Zero-emissietrucks

In het klimaatakkoord is afgesproken dat er in 2030 in Nederland 30 tot 40 steden moeten zijn met zero-emissiezones voor stadslogistiek. Om ervoor te zorgen dat er tegen die tijd voldoende zero-emissietrucks (ZET) zijn om die steden uitstootvrij te kunnen bevoorraden is een subsidieregeling van 40 procent van de meerkosten van een ZET onvoldoende. Volgens het Panteia rapport ‘Ingroeipad Zero Emissie Trucks’ is een extra investering van zo’n 1,2 miljard euro vereist, zo heeft RAI Vereniging gesignaleerd.

Het invoeren van deze zero-emissiezones scheelt in 2030 circa één megaton CO2 per jaar. Dat is vergelijkbaar met de totale jaarlijkse uitstoot door aardgasgebruik van alle huishoudens in Den Haag en Rotterdam samen. Omdat de TCO van een zero-emissietruck- of -bestelwagen hoger ligt dan die van een conventioneel exemplaar, voorziet de overheid in een subsidieregeling van 40 procent op de meerprijs. Tot eind 2029 bedraagt de totale subsidiepot circa 370 miljoen euro.

Maaltijd- en flitsbezorging

Ook de thuisbezorgservices draaien overuren, niet alleen voor maaltijden, maar ook voor boodschappen. In het bijzonder flitsbezorgers zijn in opmars. Dit kan voor de grote steden net zo ontwrichtend werken als de komst van Uber en Airbnb, zo wordt gesteld in het Financieele Dagblad (FD). ‘Of je nu door Amsterdam, Rotterdam of Den Haag loopt, overal zie je reclames voor Gorillas, Flink of Getir. (…) Op drukke kruispunten sjezen flitsbezorgers op hoge snelheid met boodschappen voorbij, want aan de klant is 10 minuten bezorgtijd beloofd.’

Lokale bestuurders zien hun mailbox nu al volstromen, vertellen ze aan het FD. Stadsbewoners rapporteren een waaier aan klachten, van roekeloosheid in het verkeer tot volgeparkeerde stoepen. Wethouders willen graag de invasie beteugelen, maar flitsbezorgers kunnen zich in bedrijfspanden vestigen zonder een exploitatievergunning en een mobiliteitsplan in te dienen. De huidige wetgeving biedt dus geen houvast.

Geïnteresseerd?
Ben altijd als eerste op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van CLIC en schrijf in op onze nieuwsbrief