CLIC Ondernemingen in Nederland zien de overstap naar zero emissievervoer als de belangrijkste verandering in de komende vijf jaar.

Sector zoekt en vindt zekerheid bij duurzaamheidsslag

Ondernemingen in Nederland zien de overstap naar zero emissievervoer als de belangrijkste verandering in de komende vijf jaar. Dat schrijven RAI Vereniging en adviesbureau VMS Insight. In een onzekere tijd met veranderende wet- en regelgeving blijkt samenwerking steeds belangrijker in de zoektocht naar zekerheid.

De meeste bedrijven staan er echt voor open om hun dieselbusjes in te wisselen voor bijvoorbeeld elektrisch vervoer, schrijven de onderzoekers in het RAI-rapport. De bedrijven die deze transformatie aangaan kiezen daarbij vaker dan nu voor een ‘full operational lease’-constructie, zodat aan alle functionele eisen wordt voldaan en er altijd betrouwbaar vervoer voor handen is.

Zekerheid blijft van het grootste belang en is in de berichtgeving rondom zero emissie logistiek dan ook een vast thema. Niet alleen krijgt minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastuctuur en Waterstaat) kritiek op het onverwacht uitstellen van de vrachtwagenheffing in de overgang naar zero emissie vervoer (wat onzekerheid en extra kosten met zich meebrengt), ook geven ondernemers aan dat er niet genoeg financiële steun en onzekerheid is bij het aanschaffen van kostbare elektrische voertuigen.

Kansen voor samenwerking

Hoe nu verder? RAI Vereniging schrijft dat vooral de bedrijven met grote wagenparken de stap makkelijker kunnen maken. Gert-Jan Jonker, general manager bij zero emissie specialist Bluekens EV, geeft in een uitgebreid gesprek met CLIC aan dat die schaalgrootte, inclusief efficiëntie, nog beter te verkrijgen valt in samenwerkingsverband tussen meerdere partijen. Jonker verwijt de overheid eveneens ‘inconsistent beleid’, maar ziet ook ‘enorme innovatiekracht’ in ons land. “Er zijn volop kansen. Wil je het goed en snel doen, moet je de samenwerking opzoeken”, aldus Jonker in gesprek met CLIC. [link aanpassen naar artikel nieuwsbrief]

In combinatie met samenwerking is het belang van digitalisering in de logistieke planning groot en opnieuw gaat het daarbij om zekerheid. Walther Ploos van Amstel zegt daarover dat “het minste wat we de chauffeur kunnen bieden, betrouwbare, niet-tegenstrijdige informatie [is] waardoor hij veilig en gerust zijn werk kan doen.” Hij pleit voor een digitaliseringsslag waarbij de chauffeur centraal staat.

Kostenbesparing van 70 procent

Compass Group, de grootse food en facility aanbieder ter wereld, kan daarover meepraten. In gesprek met CLIC laat het Operationeel Management van Compass-Group Marcel Jagtman en Marcel Westerbeke weten welke voordelen Compass Group nu al haalt uit de samenwerking met andere logistieke partners. Met name omdat de sessies die nu gehouden worden Compass Group stimuleren om anders naar de inrichting van een centrale productiekeuken en het logistieke proces te kijken. Een ander voordeel is dat ze straks ‘de snelste en meest duurzame’ zullen zijn in de regio Amsterdam. De samenwerking zal zich op CLIC voortzetten, waar experimenten met nog meer partijen invulling zullen krijgen en waar volgens eerder onderzoek nog eens 70 procent op kosten kan worden bespaard, vanwege de efficiency in de logistieke planning. [link naar artikel nieuwsbrief]

Al met al lijken twee puzzelstukjes zo precies in elkaar te passen. Waar bedrijven op zoek zijn naar kostenreductie en zekerheid in de overgang naar zero emissie vervoer, zou een betrouwbare samenwerking de oplossing kunnen zijn. Waar kan dat beter worden gerealiseerd dan op een gunstig gelegen logistieke locatie waar alle middelen beschikbaar zijn, de hoogste efficiency kan worden bereikt en waar de meest innovatieve partners ook je buren zijn? Wat dat betreft komt CLIC geen minuut te vroeg in de Metropoolregio Amsterdam en zijn de eerste ‘CLIC-ontwerpsessies’, waar bedrijven uit verschillende sectoren elkaar opzoeken om samen te innoveren, precies wat de logistieke sector nodig heeft. Wie hieraan kan bijdragen is welkom de co-creatie op CLIC te komen versterken.

Geïnteresseerd?
Ben altijd als eerste op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van CLIC en schrijf in op onze nieuwsbrief