CLIC Schone stadslogistiek: het kan

Schone stadslogistiek: het kan

Steden wereldwijd worden drukker, voller en viezer. Dat blijkt uit een reeks grote internationale onderzoeken. Logistiek verkeer heeft hierin een belangrijke verantwoordelijkheid. Chauffeurs brengen dag in dag uit pakketjes rond, doen onderhoud in de stad en voorzien iedereen van eten, drinken en alle andere spullen (en halen een deel ook weer op). Die onmisbare rol is terug te zien in de omvang van logistiek in grote steden. Alleen al binnen de ring A10 van Amsterdam rijden dagelijks 25.000 bestelauto’s en 6.000 vrachtauto’s en dat aantal groeit.

Een belangrijke verandering is in aantocht. Ruim 30 grotere steden in Nederland voeren in het kader van klimaatakkoord van Parijs over vier jaar al emissievrije zones in. In 2030 sluiten een aantal steden, waaronder Amsterdam, zelfs heel de bebouwde kom voor benzine- en dieselvoertuigen. Steden krijgen zo letterlijk meer lucht, maar kan dit zo maar?

Het antwoord is niet eenvoudig. Op dit moment is nog geen halve procent van het Nederlandse logistieke ‘zero emission’. Nieuwe elektrische voertuigen moeten er in grote getalen komen en zijn niet goedkoop. Als bedrijven dit helemaal zelf moeten doen, komt hun verdienmodel onder druk te staan. Zelfs als dit kan is het probleem nog niet opgelost. Voor een betere binnenstad zal ook efficiënter moeten worden gereden. Chauffeurs rijden onder veel druk, maar nog lang niet efficiënt. Ze wachten, zoeken, laden en lossen letterlijk ruim de helft van hun tijd en maken zo veel verliesuren. Daarbij zien ontvangers verschillende bezorgers langskomen, in plaats van dat met één rit alles wordt geleverd. Hoe slim een bedrijf dat zelf ook plant, alleen lukt het niet dit op te lossen.

Steden hebben een locatie nodig waar bedrijven samenkomen en samen slimmere oplossingen kunnen bedenken. Alleen al door goederenstromen te combineren worden ritten efficiënter, maar ook de kosten en baten van een wagenpark kunnen vanaf een geschikte locatie worden gedeeld. Met de bedrijven komen ook goederenstromen samen om slim te worden verdeeld. Het is belangrijk dat deze locatie zich net buiten de stad bevindt en alles waar de markt om vraagt op het juiste moment biedt. Vanaf deze plaats kunnen bevlogen deskundigen elkaar ontmoeten en ideeën meteen in de praktijk uittesten.

Kortom: steden schreeuwen om slimme oplossingen en de tijd dringt. Zo’n plek komt er gelukkig. Over een tijdje is de City Logistics Innovation Campus, kortweg CLIC, gereed om vanuit de Metropoolregio Amsterdam de plek te zijn waar de innovators van nu het verschil voor morgen gaan maken.

Geïnteresseerd?
Ben altijd als eerste op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van CLIC en schrijf in op onze nieuwsbrief