Het grootste foodservice- en facilitybedrijf ter wereld, Compass Group, is sinds vorig jaar bezig met een drastische verduurzamingsslag. De onderneming, die geldt als een van de co-creators van CLIC van het eerste uur, wil klimaatpositief worden en verspilling tegengaan in de breedste zin van het woord. “CLIC is zeker in dat perspectief voor ons de gedroomde uitvalsbasis in Nederland”, aldus Marcel Westerbeke, segment lead Multitenant & Business en ook verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Integrated Facility Management bij Compass Group.
Marcel Westerbeke (vijfentwintig jaar ervaring in de catering sector en diploma’s in hospitality, facilitair management en vastgoed) is sinds april 2021 betrokken bij de co-creatie van CLIC. “Wij kwamen in contact met de ontwikkelaars omdat wij verantwoordelijk zijn voor alle restaurants op de hightech-campus in Eindhoven”, aldus Westerbeke. “Toen raakten we al snel in gesprek over de facilitaire dienstverlening op CLIC en sindsdien zijn we gaan meedenken over allerlei aspecten: van afmetingen en materiaalkeuze tot inrichting en logistiek.”
Aantrekkelijk om te werken
CLIC was destijds niet veel meer dan een concept en een ruwe schets, vertelt Westerbeke. “Toch kwam al snel het idee om te onderzoeken hoe we onze diensten en werkzaamheden zouden kunnen combineren. Denk hierbij aan zowel het verlenen van facilitaire diensten als het vestigen van een centrale keuken – een central production unit of CPU in ons jargon – en waarom zou dit niet kunnen bij CLIC? Het wordt de eerste emissievrije logistieke campus van Europa en daar wil je gewoon bij zijn. Daarnaast maken het BREEAM-niveau en het niveau van de WELL-certification dat het in de breedste zin een duurzame bedrijfslocatie wordt, waar het heel aantrekkelijk wordt om te werken. Het totaalplaatje van de locatie, de slimme logistiek, de campus-community, de voorzieningen en vooral die aantrekkingskracht maakt CLIC voor ons een uiterst interessante optie.”
Westerbeke ziet CLIC ook graag de spil worden in de verduurzamingsoperatie die momenteel gaande is bij Compass Group. “We hebben vorig jaar in alle landen waar we actief zijn NuLA in gang gezet, ons nieuwe duurzaamheidsbeleid met als doel om in 2030 klimaatpositief te zijn. Dat betekent: emissievrij en zonder verspilling.” Een groot gedeelte van de verduurzaming bij Compass Group moet dan ook komen uit het efficiënter maken van de logistiek. Westerbeke: “Centralisatie van onze activiteiten is daarvan het eerste onderdeel. Nu is het nog zo dat we veel restaurants op verschillende plekken in de stad runnen. Daar moet personeel naartoe en daar moeten leveranciers hun spullen naartoe brengen. Als we in plaats daarvan al onze klanten gaan beleveren vanuit een centrale locatie, hoeven zowel onze keuken- en restaurantmedewerkers als onze leveranciers niet meer de stad in. In plaats daarvan komen ze naar CLIC.”
Korte voedselketen
De expeditie vanuit CLIC naar de klanten maakt alles efficiënter, vertelt Westerbeke. “Door de planning en de expeditie uit te besteden bij een datapartij en een logistiek uitvoerder valt er winst te halen en kan ook met een witte vloot gereden worden. Die uitvoerder zal in één rit meerdere klanten kunnen bedienen, die nu nog met meerdere ritten worden bediend. Daarbij is het niet uitgesloten dat goederen van concurrenten met diezelfde ritten worden vervoerd. Op het moment dat er iets wordt afgeleverd bij een klant, komen de retourstromen meteen mee terug, wat ook weer een voertuigbeweging scheelt en daarmee ook tijd, geld en energie.”
“Zo werken we graag met lokale initiatieven die producten afnemen uit de buurt. Zo werk je met seizoensgroenten. Door met zulke initiatieven te werken dragen we bij aan een korte voedselketen en minder energieverbruik. Groenten worden sowieso een belangrijker product voor ons. Van onze maaltijden was eerst zo’n 40 procent vegetarisch en dat percentage willen we verdubbelen.” Door met zulke initiatieven te werken dragen we bij aan korte voedselketen en minder energieverbruik. Groenten worden sowieso een belangrijker product voor ons. Van onze maaltijden was eerst zo’n 40 procent vegetarisch en dat percentage willen we verdubbelen.”
Bezorgrobots en robot-afvalbakken
De plannen van Compass Group rondom maatschappelijk verantwoord ondernemen, kunnen CLIC op zijn beurt ook weer duurzamer maken als Compass Group er als dienstverlener aan de slag gaat, redeneert Westerbeke. “Een van onze duurzaamheidsdoelen is om verspilling tegen te gaan, en daarmee bedoelen we niet alleen de verspilling van eten en energie, maar bijvoorbeeld ook van talent en arbeidspotentieel. Daarom willen we meer gaan werken met mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Met initiatieven als The Colour Kitchen in Utrecht hebben we al goede ervaringen opgedaan, waar we op CLIC veel mee kunnen.”
De ideale experimenteeromgeving op CLIC maakt de locatie ook des te aantrekkelijker voor een bedrijf als Compass Group. “Vooral in de facilitaire dienstverlening biedt dit mogelijkheden”, aldus Westerbeke. “Denk hierbij aan bezorgrobots en -drones of aan robot-afvalbakken, die door middel van kunstmatige intelligentie naar de plekken gaan waar het ’t drukst is.
Showcase
Zich op CLIC vestigen is een reële optie voor Compass Group. “Het feit dat er in 2025 een verbod komt op transport met verbrandingsmotoren in de binnensteden, maakt het min of meer een must. We hebben al 95 procent van onze vloot geëlektrificeerd, maar daar hebben we straks op een centrale locatie de bijbehorende laadinfrastructuur voor nodig. Alleen CLIC biedt dat aan op de schaal die wij zoeken.” Ook merkt Westerbeke dat de vele overheids- en semi-overheidsklanten (“een aantal van de grootste Nederlandse gemeenten en universiteiten en hogescholen”) in hun inkoopbeleid van duurzaamheid een harde voorwaarde hebben gemaakt. “Zij eisen van bedrijven bij wie ze inkopen echt een hard en integraal duurzaamheidsbeleid. Als we op CLIC komen te zitten, kunnen we dat voor honderd procent borgen. Die locatie wordt voor ons dan dé showcase op gebied van duurzaamheid in Europa.”