Nieuwe modaliteiten vol in de aandacht
Nieuwe modaliteiten voor stadslogistiek en voor logistiek in het algemeen waren in de afgelopen maand vol in de aandacht. Van vakprijzen tot zakelijke uitbreidingen en lanceringen. Verder hebben opnieuw meer Nederlandse gemeenten voorgenomen de logistiek binnen én voorbij hun grenzen te vergroenen.
Het was de maand...
Het was de maand van de elektrische vrachtfiets of de cargo bike, kan je wel zeggen. Dat dit voertuig voor duurzame stadslogistiek vol in de aandacht staat, blijkt onder meer uit het feit dat het bedrijf Fulpra Motors uit Nieuwegein met zijn elektrische vrachtfietsen de vierde plaats haalde bij de nieuwste KvK Innovatie Top 100. Daarmee is Fulpra ook de hoogst genoteerde mobiliteitspartij, meldt de website automobielmanagement.nl. De KvK-jury roemt de producten van Fulpra als belangrijke vernieuwing in het schoner, slimmer en efficiënter maken van de stadslogistiek.
Ook de Nederlandse start-up DOCKR, die flexibele abonnementen op elektrische voertuigen biedt, deed afgelopen maand goede zaken. De onderneming uit Leusden, die zowel elektrische auto’s als vrachtfietsen verhuurt, heeft na zijn uitbreiding naar België in augustus vorig jaar nu ook een partner daar. De website duurzaam-ondernemen.nl meldt dat DOCKR fietsen gaat leveren aan de Belgische coöperatie Urbike. Die biedt die zowel fietskoeriersdiensten aan, als ondersteuning voor bedrijven in de transitie naar wat bij de zuiderburen ‘cyclo-logistiek’ wordt genoemd.
De meest opvallende transportmodaliteit die afgelopen maand in het nieuws was, is waarschijnlijk wel tegelijk de minst innovatieve: het zeilschip. De EcoClipper Coöperatie, die een zeilende lijndienst voor vracht en passagiers over de Noordzee wil opzetten, heeft een eerste zeilschip gekocht, meldt duurzaam-ondernemen.nl. EcoClipper-CEO en oprichter Jorne Langelaan zette afgelopen maand zijn handtekening onder de koopakte van De Tukker. Dat zeilschip wordt komende maanden stevig gerenoveerd om later dit jaar in gebruik te worden genomen. Of op korte termijn oude stadsgezichten met vrachtvaart herleven op de Amsterdamse grachten, blijft vooralsnog te betwijfelen maar dat zeilschepen voldoen aan de komende uitstootregels is zeker.
Van de zee terug naar het land. In de gemeente Harderwijk is besloten dat de logistiek in de binnenstad stukken duurzamer moet, meldt De Stentor. In de Routekaart Zero Emissie Stadslogistiek van die gemeente wordt onder meer aangestuurd op ‘pakketwanden’, vergelijkbaar met de pakketkluizen van PostNL en De Buren waar men pakketjes kan wegbrengen of ophalen als alternatief voor bezorging aan huis. Een andere maatregel waar het gemeentebestuur aan denkt is een logstieke hub buiten de binnenstad van waaruit de ‘last mile’ met kleine, schone voertuigen kan worden afgelegd.
In Den Haag en Delft...
In Den Haag en Delft gaat een initiatief vanuit de markt leiden tot minder belastende logistiek in de binnensteden, meldt duurzaam-actueel.nl. Afvalverwerkers Renewi en PreZero halen daar vanaf nu niet alleen meer restafval op bij hun eigen klanten maar ook bij die van elkaar. ‘Green Collective’, zoals de samenwerking van Renewi en PreZero heet, is inmiddels in acht gemeenten actief. In 2023 moeten dat er minstens dertig zijn, hebben de bedrijven als ambitie gesteld.
Dan van roerende zaken naar het onroerend goed: bouwvakblad Cobouw meldde in de afgelopen maand dat het aanbod van logistiek vastgoed de vraag ernaar nauwelijks meer kan bijbenen. Partijen in de stadslogistiek zullen daar naar verwachting minder last van hebben: zij kunnen oude, kleinere bedrijfshallen mogelijk nog een toekomst geven. De kans dat daar zogeheten darkstores in komen, zoals de magazijnen van flitsbezorgdiensten heten, wordt zienderogen kleiner. Zowel de gemeente Amsterdam als de gemeente Rotterdam besloot in de afgelopen maand om de verdere komst van darkstores te verbieden.
Ook kwam Cobouw in de afgelopen maand met een eervolle vermelding voor CLIC. In de sectie bouwberichten staat CLIC genoemd als één van de 5 opmerkelijke logistieke projecten van Nederland op het moment.