CLIC Duurzame oplossingen in stroomversnelling

Geen komkommertijd voor duurzame logistiek

De maanden juli en augustus, normaal gesproken toch bekend als nieuwsluwe maanden, zaten barstensvol nieuws over duurzame innovaties in de logistiek. Van onderzoek naar de mogelijkheden voor een heuse hyperloop voor vrachttransport tot vrachtwagens die op een wel heel bijzondere brandstof rijden.

Uit Groot-Brittannië kwam in de laatste weken het nieuws dat de wetgeving de innovatie in het vrachtvervoer daar een handje gaat helpen: vanaf 2040 is de verkoop van dieselvrachtwagens er verleden tijd, meldde persbureau Reuters. De Britse regering wil daarmee het goede voorbeeld geven in aanloop naar de klimaattop in Glasgow, waarbij premier Boris Johnson later dit jaar de gastheer is.

Wie wil weten hoe het eventuele alternatief voor de dieseltrucks in Engeland eruit ziet, moet een kijkje gaan nemen naar het openbaar vervoer in Arnhem. De Britten overwegen namelijk een trolleysysteem te bouwen, zoals er al is voor het busvervoer in de Gelderse hoofdstad. The Guardian, die het nieuws als eerste meldde, schrijft dat Siemens en Scania zulke systemen al hebben getest in Duitsland, Zweden en de Verenigde Staten. De Britse regering heeft 2 miljoen pond uitgetrokken voor een proef op een stuk van 20 kilometer snelweg in Lincolnshire. De trolleytrucks zouden daar al in 2024 rond kunnen rijden.

Ook bij de oosterburen lijkt een dergelijk systeem realiteit te worden. Het Duitse concern Siemens heeft een samenwerking gesloten met landgenoot Continental Engineering Services (CES) met als doel om hele stukken van de Autobahn te voorzien van een elektrische bovenleiding. De eHighway van Siemens Mobility en de stroomafnemers van CES moeten voorzien in de opvolging van een innovatieadvies van het Bondsministerie van Verkeer om maar liefst 4.000 kilometer snelweg te elektrificeren met bovenleidingen.

In de Amerikaanse staat Indiana wordt weer onderzoek gedaan naar een heel andere optie: magnetische wegen om elektrische voertuigen op te laden. De Universiteit van Purdue is daar een samenwerking aangegaan met het Duitse bedrijf Magment om een serie testen uit te voeren. Als die tot positieve uitkomsten leiden, komt er een teststrook van 400 meter voor verdere proeven.

Waar op het gebied van de wegen veel vooruitgang wordt geboekt, moeten de voertuigen soms weer even achterblijven. Zo kondigde Tesla aan dat zijn elektrische vrachtwagen, de Tesla Semi, wordt uitgesteld naar 2022. Het bedrijf van Elon Musk weet de benodigde batterijcellen niet zo snel te produceren als gehoopt.

Wellicht dat logistiekbedrijven die al van de diesels af willen ene kijkje kunnen nemen in Schotland: daar heeft de whiskydistilleerderij Glenfiddich een eigen biogas ontwikkeld, gemaakt van whiskyafval. De drankproducent heeft vrachtwagens aangepast zodat ze op het goedje kunnen rijden en ook enkele speciale tankstations neergezet. Of vrachtwagens in Amsterdam of Utrecht binnen afzienbare tijd aroma’s van mout, turf of eikenhout in plaats van dieselwalmen achterlaten blijft vooralsnog de vraag. Dichter bij huis kwam de Hogeschool van Amsterdam (HvA) samen met de startup Hardt met een opzienbarend visiedocument. Een systeem van buizen waarin goederen worden rondgeschoten, ook wel bekend als een hyperloop, kan volgens hen een efficiënte oplossing bieden voor de groeiende vraag naar snelle e-commerce oplossingen, schrijft vakwebsite logistiek.nl.

Een systeem van voertuigen die met 700 kilometer per uur door een stelsel van lagedrukbuizen schieten maakt volgens HvA-lector stadslogistiek Walther Ploos van Amstel mogelijk dat ondernemingen hun voorraden vanuit één Europees magazijn gaan distribueren aan klanten. Volgens Ploos van Amstel zou dat een “drastische verlaging” betekenen van de opgeslagen voorraden en vraag naar logistiek vastgoed vanuit de e-commerce. Over twee jaar moet er een prototype hyperloop getest worden bij het European Hyperloop Center in Groningen. Daarna gaan er naar verwachting nog vele jaren en miljarden euro’s overheen om de hyperloop realiteit te laten worden.

Tot het zover is, is het zaak om de bestaande transportmiddelen te elektrificeren, werd de afgelopen maand ook besloten voor de Luchthaven Schiphol. Schiphol-Centrum moet van de gemeente Haarlemmermeer vanaf 2025 goeddeels emissievrij zijn. De gemeente wil er dan alleen nog voertuigen hebben rijden op elektriciteit en waterstof. Dat gaat ook gevolgen hebben voor leveranciers van goederen voor de winkels, bedrijven en horeca en leveranciers van diensten, zoals de schoonmaak. Schiphol wil in 2050 tot de duurzaamste luchthavens ter wereld behoren.

Amsterdam wil in 2030 al emissievrij zijn. Daarnaartoe is men al hard op weg, is te oordelen aan het toenemende gekrioel van vervaarlijk rondracende flitsbezorgers op fietsen. Wie wil weten hoe de stad eruit ziet van onder de helm van een Gorillas-flitsbezorger, werd de afgelopen maand wijzer van de reportage van undercover-verslaggever Jeroen van Bergeijk in de Volkskrant. Walther Ploos van Amstel waarschuwt daarin tevens voor de eventuele gevolgen van het snelgroeiende aantal flitsbezorgers. “We hebben nu al 300 duizend maaltijdbezorgers in Nederland. We gaan naar een situatie toe waar één bezorger voor elke tien Nederlanders nodig is”, stelt hij.

Geïnteresseerd?
Ben altijd als eerste op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van CLIC en schrijf in op onze nieuwsbrief