Essent levert een van ’s lands grootste elektrische laadplatforms voor CLIC
Essent wordt de energiepartner van CLIC. Beide partijen hebben de ambitie om samen aan de rand van Amsterdam een geïntegreerde energieoplossing met daarbij een van de grootste en innovatiefste elektrische laadplatformen voor busjes en vrachtwagens van Nederland realiseren. Door een veelheid van slimme oplossingen moet het platform moet jaarlijks goed zijn voor 30 miljoen schone transportkilometers in de stad Amsterdam en de omliggende regio.
Essent gaat behalve de fysieke en digitale energie-infrastructuur ook de stroom leveren voor CLIC. De stroom die op CLIC wordt verbruikt zal volledig duurzaam worden opgewekt met behulp van wind en zon. Het nieuwe Essent-onderdeel Energy Infrastructure Solutions gaat ervoor zorgen dat het gebruik van elektriciteit, warmte en koude bij CLIC de grootst mogelijke efficiëntie krijgt door maximaal op te wekken, op te slaan en slim te verdelen over de gebouwen en de voertuigen die de stad in gaan. “We zijn verheugd dat Essent met ons mee wil bouwen aan dit ambitieuze logistieke project, de hotspot voor stadslogistiek in Europa”, aldus Robert Kreeft, projectmanager van CLIC. “Met Essent aan boord kunnen we beschikken over geavanceerde oplossingen om het energiesysteem van CLIC zo duurzaam mogelijk te maken. Ook zijn we blij met Essent als stroomleverancier vanwege zijn goede staat van dienst in hernieuwbare energie.”
Innovatie voor toekomst energievoorziening
“We zijn er trots op dat we een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan één van de grootste uitdagingen in deze tijd: de duurzame bevoorrading van onze steden met nieuwe oplossingen voor stadslogistiek”, aldus Patrick Lammers, bestuurder bij E.ON, het moederbedrijf van Essent.
“Duurzame energie en de bijbehorende infrastructuur vormt een essentieel onderdeel. Op CLIC komt straks alles samen wat E.ON op het gebied van intelligente energieoplossingen heeft ontwikkeld en nu gereed is voor toepassing in Nederland. In dat opzicht is CLIC straks niet alléén een innovatie voor stadslogistiek, maar óók voor de toekomst van onze energievoorziening.” Volgens Lammers wordt de desbetreffende energietechnologie nog nergens ter wereld toegepast als op deze schaal bij CLIC. “Dat geldt al helemaal als je het baanbrekend hoge volume van het laadplatform in ogenschouw neemt. We kunnen onze rol als Europese voorhoedespeler in de energiemarkt daarmee versterken.”
Tot 80 procent meer energie-efficiëntie
Naast een groot laadsysteem voor duurzame elektrische mobiliteit, gaat de energie-infrastructuur ook bestaan uit zonnepanelen en een aantal grote batterijen waarin de geproduceerde zonne-energie wordt opgeslagen. Daarmee moet voorzien worden in een aanzienlijk deel van de energiebehoefte van CLIC. De elektriciteit die CLIC niet zelf kan opwekken, wordt door Essent geleverd. Daarbij zal het gaan om stroom die voor 100 procent uit hernieuwbare bronnen als wind, zonlicht en waterkracht is gewonnen. Voor de warmte- en koudevoorziening op CLIC maakt Essent gebruik van ectogrid, een, intelligente infrastructuur voor het opslaan en leveren van warmte- en koude. Dit door moederbedrijf E.ON ontwikkelde systeem koppelt alle bedrijven op CLIC en zorgt voor slimme onderlinge uitwisseling van warmte en koude.
Het systeem wordt aangestuurd met behulp van ectocloud, een intelligente digitale laag die alle energiestromen van verwarming, koeling, opslag, elektriciteitsproductie en -gebruik integreert. Ectocloud vormt de ‘virtual power plant’ van CLIC. Hiermee wordt alle energie optimaal benut en verliezen geminimaliseerd. Zo worden pieken voorkomen en kan de aansluiting op het elektriciteitsnet zo klein mogelijk worden gehouden, van belang gezien het tekort aan netcapaciteit in Nederland. Ectocloud wordt continu aangestuurd door beschikbare data uit het energiesysteem voor CLIC. Samen met externe data en met zelflerende algoritmen leidt dit tot een uiterst efficiënt systeem. Uit eerdere projecten van Essent-moeder E.ON is gebleken dat efficiëntieverhogingen tot maar liefst 80 procent qua energieverbruik mogelijk zijn. Het energiesysteem op CLIC resulteert dus niet alleen in meer schone kilometers in de regio Amsterdam, maar ook in lagere energiekosten voor de bedrijven die op CLIC gevestigd zijn.