CLIC Elektrische bakfietsen vervangen bestelbusjes

Extra pakketkluizen waar klanten hun pakketjes op kunnen halen, elektrische bakfietsen die bestelbusjes vervangen en elektrische trucks voor een emissieloze uitstoot. Overheden en bedrijven werken samen om het aantal kilometers op de weg terug te dringen en om schoner te rijden. Maar kan het elektriciteitsnet al die schone busjes en trucks wel aan?

In samenwerking met de gemeente Rotterdam hebben branchevereniging TLN en Evofendex de Adviesgroep Stadslogistiek Rotterdam opgestart. De adviesgroep die gevraagd en ongevraagd advies geeft over bevoorrading en stadslogistiek, komt vier keer per jaar samen. Op 3 juni vond de eerste bijeenkomst plaats.

Subsidie naar voren gehaald

Omdat de subsidiepot binnen een dag op was, verhoogt het kabinet het plafond voor de E-trucksubsidie van 13,5 miljoen naar 25 miljoen euro. Daarom kunnen meer verzoeken gehonoreerd worden. Het gaat echter niet om extra geld, het geld uit andere jaren wordt naar voren gehaald. Daarom is er vanaf 2024 geen subsidie meer beschikbaar, zo schrijft staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat, CDA) aan de Tweede Kamer. Veel gemeenten voeren een zero emissiezone in, waardoor aanschaf van een elektrische truck of waterstoftruck noodzakelijk is.

Als het aan de gemeente Den Haag en aan de provincie Zuid-Holland ligt, nemen installatiebedrijven afscheid van hun bestelbusje. Die hebben ze vaak niet nodig voor hun werk: een elektrische bakfiets is een uitstekend alternatief, aldus de overheid. Met steun van Techniek NL, de branchevereniging voor de installatiebranche, is de campagne ‘Trap je bus er uit' van start gegaan. Een ondernemer mag vier tot zes weken lang gratis gebruik maken van een grote of extra grote Urban Arrow. Zo’n bakfiets rijdt 25 km per uur en kan maximaal 125 kilo vervoeren. De accu heeft een actieradius van 40 kilometer.

Winkels emissievrij bevoorraden

Ook in Amsterdam gaan ondernemers als het aan de gemeente en de lokale ondernemersvereniging ligt met de bakfiets bezorgen. Er start een pilot in de Haarlemmerstraat, een drukke straat met bezorgrestaurants en winkels. De fiets wordt aangeboden door het e-sharingbedrijf Cargoroo. Voor 3 euro per uur kan de fiets worden gehuurd, meldt Het Parool. De fietspilot loopt zeven maanden. Naast de Haarlemmerstraat liggen er ook plannen om het concept toe te passen bij de Utrechtsestraat en de Czaar Peterstraat.

Albert Heijn stapt versneld over op elektrisch transport. De supermarktketen gaat zijn winkels in de stadscentra van Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Utrecht emissievrij bevoorraden. Den Haag is eind 2022 aan de beurt, de drie andere steden volgen verspreid over 2023. Het gaat om thuisbezorging van boodschappen, maar ook om bevoorrading van de winkels in het centrum van de grote steden, zo maakt het bedrijf bekend.

Tekort netcapaciteit

In 2050 zorgt de groei van elektrische trucks en bestelauto’s op bedrijventerreinen voor een extra elektriciteitsvraag van 10,7 terrawattuur. Dit betekent een forse netimpact op afname en leidt al op korte termijn tot meer lokale knelpunten op het elektriciteitsnet, zo meldt kenniscentrum ElaadNL in het rapport 'bedrijventerreinen in beweging' dat dit kwartaal is verschenen. “Op dit moment zien we dat op ruim 15 procent van de bedrijventerreinen al structureel tekort aan netcapaciteit of vooraankondigingen daarvan is afgegeven door netbeheerders.”

Overigens is er ook buiten de bedrijventerreinen een tekort aan stroom. In 2025 zijn er duizenden buurten waar er geen laadpaal meer bij kan, zo waarschuwt hetzelfde kenniscentrum op BNR. Er zijn dan bijna 5000 laadpunten en dat drukt flink op de netcapaciteit.

Duizend nieuwe hubs

Om de problemen met de stadsdistributie aan te pakken, komt Parijs met een uitgebreid plan. Er moeten duizend nieuwe hubs komen, het aantal elektrische laadstations en waterstofstations wordt verdubbeld en bouwbedrijven moeten hun materialen vaker over het water vervoeren. Ook komen er duizend parkeerplaatsen voor elektrische bakfietsen. Dat staat in het plan stedelijke logistiek 2022-2026, waar Warehousetotaal over schrijft.

Supermarktketen PLUS gaat samenwerken met Instabox. Daardoor worden er tot wel 550 pakketkluizen geïnstalleerd in de supermarkten door heel Nederland. De klant ontvangt een tracking link met het exacte tijdstip waarop het pakket kan worden opgehaald, net als een sms met een pincode om de pakketkluis te openen. Het pakketje kan worden opgehaald wanneer de klant dat wil, vaak al dezelfde dag. Dat voorkomt dat bezorgers tevergeefs aan de deur komen terwijl de klanten niet thuis zijn.

Meer geld in logistieke startups

Geldschieters steken steeds meer geld in logistieke startups. In het eerste kwartaal van 2022 ging het al om 8,5 miljard dollar, aldus een studie van de studie van McKinsey waar Nieuwsblad Transport over schrijft. In 2020 lag het totale investeringsbedrag voor logistieke startups nog op 12,6 miljard dollar. Vooral startups die logistieke oplossingen hebben bedacht voor e-commerce, zoals levensmiddelenkoeriers, ‘last mile’-bezorgers, databedrijven en vrachtplatformen voor het wegvervoer, zijn populair onder de investeerders.

Geïnteresseerd?
Ben altijd als eerste op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van CLIC en schrijf in op onze nieuwsbrief