CLIC De servicemonteur komt de stad niet meer in. Dat zeggen de monteurs zelf.

Elektrisch voertuig niet het begin van de oplossing

De servicemonteur komt de stad niet meer in. Dat zeggen de monteurs zelf. Of ze nu bij een klant langs moeten om een router te installeren of een cv-ketel: de rit duurt te lang en het wordt te duur. Het probleem is goed zichtbaar in de Metropoolregio Amsterdam.

De stad is voller dan ooit, parkeerkosten rijzen de pan uit en dan komt ook de nieuwe wetgeving voor zero emissie vervoer steeds dichterbij. Vanaf 2025 worden delen van de stad ontoegankelijk gemaakt voor voertuigen met verbrandingsmotor, te beginnen met het centrum. Het vraagt een grote veranderingskracht van bedrijven om zich hiervoor klaar te maken.

Servicelogistiek heeft een belangrijk aandeel in de logistieke bewegingen in Nederlandse steden. Van de 25.000 bestelauto’s die dagelijks binnen de ring A10 van Amsterdam rijden komt 15 procent uit de service logistieke sector. Binnen Nederland wordt 25 tot 35 procent van de bestelauto kilometers gereden door de servicelogistiek. Meestal op fossiele brandstof. Hiermee is de sector verantwoordelijk voor 10 tot 15 procent van de CO2-uitstoot van het goederenvervoer over de weg in Nederland. Al deze voertuigen zullen de komende jaren moeten worden vervangen.

Het moet slimmer

Ondernemers in de servicelogistiek zitten niet stil. Zo zijn er meerdere voorbeelden te noemen van slimme oplossingen, zoals de elektrische bakfiets voor de kleinere klus. Voor de grotere klus stapt de monteur nog altijd in de bus. De elektrische voertuigen worden na een stroeve start inmiddels al wat meer verkocht. De eerste e-uitvoeringen hebben hun weg naar de top 10 populaire modellen zelfs al gevonden. Wel kunnen ze nog niet dezelfde afstanden rijden als bussen met verbrandingsmotor. Even opladen bij de klant voor de deur levert dan te weinig op. Het inzetten van zero emissie vervoer moet dus slimmer.

Verbinding tussen regio’s

De Hogeschool van Amsterdam en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen deden twee jaar onderzoek naar de overgang naar zero emissievervoer, in samenwerking met servicebedrijven, aanbieders van ZE-vervoersoplossingen, branche- en netwerkorganisaties en de gemeente Amsterdam. De resultaten zijn afgelopen maand gepubliceerd en bieden een aantal belangrijke handvatten.

Minder reistijd is mogelijk

Ten eerste begint de echte oplossing niet bij het alleen emissievrij maken van het wagenpark, zien ook de onderzoekers. Bedrijven zullen naar heel de organisatie moeten kijken, van de inzet van personeel tot de ritplanning. Het kan dus wel. ‘Met de juiste aanpak is verbetering in servicelogistiek mogelijk met minder reistijd voor de servicemonteur, minder verliesuren en minder bestelauto’s’, aldus de onderzoekers in het rapport.

Tot slot blijkt eens te meer dat bedrijven zelf kunnen beginnen met vernieuwen, maar dat de echte innovaties pas plaatsvinden bij een stevige samenwerking. ‘Aanbieders van zero emissie voertuigen kunnen zich verenigingen voor meer zichtbaarheid naar klanten en overheden’, schrijven de onderzoekers. Ze bevestigen daarmee wat deskundigen al langer zeggen: heel de sector heeft er baat bij om samen oplossingen te bedenken. Er gaat nog veel veranderen en dat vraagt veel van flexibiliteit, organisatievermogen en innovatiekracht van professionals.


Op de City Logistics Innovation Campus, kortweg CLIC, gaan ervaren bedrijven, vernieuwers en disruptors elkaar versterken. Door met elkaar aan de slag te gaan, in gesprek met innovators uit verschillende sectoren, zullen de echte oplossingen binnen afzienbare tijd het daglicht zien. CLIC faciliteert de verandering, zodat de sector met samenwerking het verschil kan maken.

Geïnteresseerd?
Ben altijd als eerste op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van CLIC en schrijf in op onze nieuwsbrief