CLIC

CLIC: De toekomst is zó dichtbij

CLIC bestaat al, al zijn de gebouwen nog niet gereed. En iedereen die erbij betrokken is, kan niet wachten tot we écht operationeel worden. Afgelopen week hadden we een update sessie met alle partijen – van energie tot overslag en van padelbanen tot datahuishouding – die bij deze eerste Europese campus voor de innovatie van stadslogistiek betrokken zijn. Het is prachtig om deze gemeenschap te zien groeien, we voelen allemaal dat we bezig zijn met creatie van de toekomst. Die toch ook al zó dichtbij is.

Dat blijkt ook weer uit het interessante interview dat u in deze nieuwsbrief kunt lezen met Kees-Willem Rademakers, docent en onderzoeker voedsellogistiek aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij ziet een belangrijke rol voor CLIC. Niet alleen als kenniscentrum, maar ook als facilitator naar zero emissie-logistiek. Zeker óók voor producenten en leveranciers die niet primair logistiek dienstverleners zijn: ze hebben te weinig kennis en middelen om eigenstandig te innoveren in stadslogistiek.

Hij komt ook met cijfers die de problematiek van de horeca- en voedsellogistiek voor de bevoorrading van winkels en restaurants scherp duidelijk maakt. Na 13.00 uur stort alle logistiek in, terwijl ’s ochtends alle capaciteit nodig is. Deze ochtendpiek vraagt om relatief veel voertuigen die tegelijkertijd op verschillende afleveradressen moeten zijn. Maar in de middag is er een groot overschot. Dat is iets waar CLIC goed op kan inspelen, met een gezamenlijke planning en gedeeld wagenpark.

En dan de snelle opkomst van de zogenaamde ‘dark kitchens’, waar aan de randen van de stad het voedsel wordt bereid. Rademakers stelt onomwonden dat het nieuwe eisen stelt aan de foodlogistiek: leveranciers hoeven niet meer de stad in, maar de centraal bereide maaltijden moeten wel de stad in worden gebracht. Ook daar ziet Rademakers een belangrijke rol weggelegd voor CLIC.

De noodzaak voor CLIC neemt zo’n beetje met de dag toe. Dat maakt deze klus daarom ook zo uitdagend en relevant. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: Join CLIC.

Ik wens u prachtige Kerstdagen en alvast een mooie jaarwisseling met een goed begin van een nieuw jaar vol inspiratie en logistieke innovatie. Let’s share progress.


Robert Kreeft
Projectleider CLIC

Geïnteresseerd?
Ben altijd als eerste op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van CLIC en schrijf in op onze nieuwsbrief