CLIC Marc du Pon leidt in opdracht van vastgoedontwikkelaar AM de gebiedsontwikkeling van Quatrebras, het bouwproject voor onder andere de nieuwe woonwijk “Park” die naast CLIC verrijst. Samen moeten de twee projecten het dorp tussen Amsterdam en Luchthaven Schiphol van een nieuw allure voorzien. “Ik ben ervan overtuigd dat Badhoevedorp een ‘sleeping beauty’ is.”

Voor de argeloze voorbijganger valt het projectbureau van Quatrebras, in het midden van Badhoevedorp, niet als zodanig op. Een houten gebouwtje bestaand uit een paar rechthoekige volumes herbergt een horecagelegenheid. Aan de achterkant is zand gestort en staan picknickbankjes met parasols. Tientallen mensen hebben besloten er te gaan zitten om te genieten van het (na)zomerse weer, wat de etablissementsnaam Q-Beach een toepasselijke keuze maakt. Een trap aan de zijkant leidt naar het projectbureau van AM.

Omlegging A9

“Ja, het is inderdaad eigenlijk een samengestelde bouwkeet”, geeft projectdirecteur Marc du Pon na binnenkomst toe. “Maar we hebben wel besloten om die aan de buitenkant en aan de binnenkant aantrekkelijker te maken”, zegt hij terwijl hij naast een imposante maquette van Badhoevedorp staat. “Het is toch een beetje ons visitekaartje. We willen hiermee uitnodigend en aanspreekbaar zijn voor iedereen in het dorp en wie geïnteresseerd is in het project.”

Q-Beach, vertelt Du Pon, is een van de vele tijdelijke functies die is gekozen voor het nog onontwikkelde terrein dat uiteindelijk ook tot woonwijk of winkelcentrum wordt omgetoverd. Hij wijst ook naar een voetbalveldje, wat volkstuintjes en een noodgebouw voor een school, iets verderop. “De Badhoevedorpers zijn aan Q-Beach al behoorlijk gehecht geraakt”, vertelt Du Pon. “En ik moet toegeven dat het voor onze vrijdagmiddagborrel ook niet onprettig is.”

De strookachtige vorm van het onbebouwde terrein verraadt de voorgeschiedenis van zowel het project Quatrebras als CLIC. “Waar we nu zitten, liep dus eerst de A9. Hier recht door het dorp heen.” Badhoevedorp, dat sinds de jaren zestig in tweeën werd gedeeld door meerdere banen van asfalt, is inmiddels weer één geworden. Het talud is afgegraven en alleen de groene strook herinnert bij wijze van een litteken nog aan het oude tracé. “Door de omlegging van de A9 is er ruimte ontstaan om hier een aantal hele nieuwe wijken te bouwen. En dus ook voor CLIC.”

Meer voorzieningen

Ook op de maquette is de strookachtige vorm van het te ontwikkelen terrein duidelijk terug te zien. De 1.200 à 1.300 woningen die AM er ontwikkelt zijn in rood te zien, tussen de rest van Badhoevedorp, in houtkleur. Du Pon: “De omlegging van het tracé moet met de ontwikkeling van vastgoed in feite grotendeels worden terugverdiend. Het idee om woningen te gaan bouwen op het vrijgekomen tracé loopt al ruim vijftien jaar en kwam aanvankelijk van Bohemen. Toen is er tussen die ontwikkelaar en AM een samenwerking ontstaan. Inmiddels zijn wij de enige ontwikkelaar in dit project.” Naast dat er huizen worden gebouwd, krijgt het gedateerd ogende winkelcentrum van Badhoevedorp aan de zuidkant een aanvulling (twee grote winkelgebouwen en parkeergelegenheid) en een opfrisbeurt. En ook de noordzijde van het centrum zal worden herontwikkeld.

De prijzen van de Quatrebras-huizen variëren tussen meer hoofdstedelijke bedragen van rond de 1 miljoen euro en de verrassend schappelijke prijs van ongeveer 4 ton, afhankelijk van het type en de ligging. “De aankomende ontwikkelingen en de prijzen maken het heel interessant voor toekomstige kopers”, aldus Du Pon. “Badhoevedorp heeft nu nog betrekkelijk weinig voorzieningen en een verouderd winkelcentrum. Voor onze kopers is het heel belangrijk dat er meer en betere voorzieningen in de buurt komen.”

Verrast door ambities

Dat brengt het gespreksonderwerp vanzelf bij CLIC, op de maquette aangegeven met een aantal grotere en kleinere blauwe gebouwtjes, naast een van de toekomstige woonbuurten van Quatrebras. “Dat daar bijvoorbeeld sportaccommodaties en horecagelegenheden komen, is voor onze kopers ontzettend waardevol. Het gaat qua voorzieningen heel veel toevoegen aan Badhoevedorp. We zijn met de ontwikkelaars van CLIC in gesprek over zowel de functionele als de ruimtelijke afstemming tussen de twee projecten.”

Ook over die laatste component is Du Pon erg te spreken. “Ik wist aanvankelijk niet zo goed wat te verwachten bij logistiek vastgoed. Dat werd meteen heel anders toen we de eerste toelichting met beeld kregen van Somerset Capital Partners. Ik was verrast door de ambities die ik zag in het project. Onder meer op het gebied van esthetiek. Het gebruik van veel glas in het ontwerp in plaats van bijvoorbeeld stalen golfplaten heeft me heel positief verrast.” Ook de schaal van het ontwerp van CLIC spreekt Du Pon aan. “De manier hoe ze alles niet te groot hebben opgezet is ook goed. Er is een mooie overgang van het woongedeelte naar het bedrijfsgedeelte, waarbij goed rekening wordt gehouden met het feit dat Badhoevedorp eenmaal een dorp is.”

Wakker gekust

“Voor mij zouden beide projecten optimaal geslaagd zijn als de mensen die in Quatrebras wonen, werken op CLIC en vice versa”, aldus Du Pon. “Ons project trekt zo’n 3.000 nieuwe inwoners aan, die ook ergens moeten werken en CLIC haalt hier weer duizenden banen naartoe met ook een vraag naar woonruimte.” Badhoevedorp kan volgens Du Pon prima concurreren met plekken als Hoofddorp, Haarlem, en zelfs Amsterdam. “Je krijgt hier heel veel kwaliteit voor een goede prijs, én je hebt ook nog eens eigen grond hier.”

In de komende jaren zal het dorp, dat jarenlang in tweeën was gedeeld door een lint van asfalt en langsrazend snelwegverkeer, volgens Du Pon als een soort sprookjesprinses worden wakker gekust. “Ik ben ervan overtuigd dat Badhoevedorp een ‘sleeping beauty’ is en dat komt prachtig tot uiting in de plannen. Met een breed en gevarieerd aanbod aan woningen, werk en voorzieningen gaan mensen verleid worden om in het dorp te komen wonen onder de rook van Amsterdam.”

Geïnteresseerd?
Ben altijd als eerste op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van CLIC en schrijf in op onze nieuwsbrief