CLIC

Als het aan de overheid ligt, rijden we straks emissievrij. In het klimaatakkoord is afgesproken dat er in 2030 dertig tot veertig steden zijn waar zero-emissiezones voor stadslogistiek zijn. Sommige steden kiezen echter al voor 2025. Intussen zijn transporteurs bang voor de rekening. En het wordt ook steeds drukker in het centrum. Consumenten winkelen minder vaak zelf en laten vaker bezorgen, bedrijven springen daar op in.

Supermarktketen PLUS en Thuisbezorgd.nl starten een samenwerking voor het bezorgen van de dagelijkse boodschappen, meldt de supermarktketen op zijn website. Het gaat om een pilot van een half jaar bij vijf supermarkten. Klanten kunnen kiezen uit 750 producten. De bestelling wordt in de dichtstbijzijnste winkel verzameld en direct per fiets bezorgd. De dienst, waarbij PLUS zich op de flitsbezorgmarkt begeeft, komt bovenop de normale bezorgservice van de supermarktketen, waarbij boodschappen binnen twee uur worden bezorgd. Als de pilot bij de supermarkten in Leiden, Schoonhoven, Venray, Dordrecht en Rotterdam goed verloopt, wordt het project uitgeroldnaar alle andere supermarkten van de keten.

Veel transportbedrijven niet op tijd klaar

Er lijkt een structurele vrijstelling voor het C-rijbewijs voor elektrische bestelauto’s tot 4250 kg te komen, meldt brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN). Elektrische bestelwagens zijn zwaarder dan de brandstofvariant. Je hebt er dus een ander rijbewijs voor nodig. Om de elektrificatie van de transportsector in stedelijke gebieden te versnellen, kwam er tussen medio 2019 en eind 2022 een vrijstelling in Nederland, mits de bestuurder een aanvullende rijopleiding deed. Het proefproject krijgt waarschijnlijk een definitief karakter, aldus TLN. “Dat is absoluut nodig om aan de doelstellingen van Zero Emissie Stadslogistiek (ZES) te kunnen voldoen”, aldus de branchevereniging.

Veel transportbedrijven zijn niet op tijd klaar voor de zero emissiezones die vanaf 2025 stapsgewijs worden ingevoerd in tientallen steden, zo stelt David Bolscher, sectoranalist Transport & Logistiek bij ABN Amro in een opinie op Logistiek.nl. Ze zijn bang voor te hoge kosten. Bolscher pleit ervoor om de samenwerking met opdrachtgevers aan te gaan om deze drempel soepel over te gaan. Bolscher sprak een transporteur die met een opdrachtgever in gesprek is over elektrisch vervoer. “Als ik die opdracht binnenhaal, durf ik de investering in een elektrische vrachtwagen en de laadpaal wel aan”, vertelde de transporteur. “Die vrachtwagen gaan we dan ook voor andere opdrachtgevers inzetten, vooral voor belevering in een aantal steden. Dan zijn we in die steden meteen klaar voor 2025.” Niet alle opdrachtgevers willen echter mee betalen. “Veel transportondernemers klagen dat verladers niet bereid zijn meer te betalen voor elektrisch transport. Uit onze enquête blijkt dat transportbedrijven de transitie naar zero emissie vooral als een verantwoordelijkheid van de overheid beschouwen. Slechts 16 procent vindt dat verladers de grootste verantwoordelijkheid dragen.”

Onderzoek

Maaltijdbezorger Deliveroo vertrekt in november waarschijnlijk uit Nederland, aldus de NOS. Er is een consultatieproces begonnen over een voorstel om de activiteiten stop te zetten, zo schrijft het bedrijf in een e-mail aan klanten. De omzet in Nederland blijft achter ten opzichte van andere landen. Volgens topman Eric French is er een 'onevenredig grote investering nodig om in Nederland een toppositie te bereiken en te behouden'. Ook is het rendement op de lange termijn te onzeker.

Onlinesupermarkt Picnic doet onderzoek naar haar bezorgwagens nadat drie elektrische voertuigen deze maand in Rotterdam in vlammen opgingen, meldt het AD. De brand ontstond door kortsluiting terwijl de wagens stonden op te laden. Het is de tweede keer in een halfjaar tijd dat er bij Picnic brand ontstaat tijdens het laden. Volgens de brandweer ontstonden de branden niet in de accu's van de wagens, maar lijkt het op kortsluiting. Picnic wil echter niets uitsluiten. Na een eerdere brand in Almelo werden al meerdere bezorgwagens van dezelfde serie aan de kant gezet voor onderzoek.

C02-uitstoot lager bij aanschaf via internet

Meer dan de helft van de Nederlandse consumenten denkt dat online shoppen schadelijker is voor het milieu dan fysiek winkelen. Uit berekeningen van logistiek bedrijf Seven Senders blijkt dat de CO2-uitstoot echter 2,3 keer lager ligt bij een product dat via internet is aangeschaft, meldt Logistiek.nl. Er is gekeken naar het energieverbruik van magazijnen, winkels en andere commerciële gebouwen. Ook zijn winkelbevoorrading en het aantal reisbewegingen van klanten naar de winkel toe meegenomen. De nadelige effecten hiervan op het milieu blijken groter dan de impact van opslag, transport en bezorging in de online detailhandel, aldus het bedrijf. Uit het onderzoek blijkt ook dat Nederland best willen betalen voor groene verzendopties, als die mogelijkheid geboden wordt.

Interested? Stay informed!
Be sure you’ll to be the first to know all about the future of City Logistics!