Niet meer met honderden deels lege vrachtwagens de binnenstad in, maar alle lang houdbare producten verzamelen bij een buitenring en de goederen dan geconsolideerd leveren, bijvoorbeeld één keer in de week. Gemeenten en logistiek dienstverleners experimenteren volop met cityhubs.

In mei werd een logistieke hub aan de rand van Leeuwarden geopend, aldus de Leeuwarder Courant. Het gaat om een pilot die ervoor moet zorgen dat er minder vrachtwagens en bestelbusjes door de stad rijden. Houdbare kantoorartikelen zoals wc-papier, koffie, pennen en inkt gaan gebundeld met een kleine elektrische truck van een bedrijventerrein naar het centrum. De pilot is een initiatief van de gemeente Leeuwarden, Achmea, Rabobank, ROC Friese Poort, de provincie Friesland en PostNL Stadslogistiek. Tijdens de pilot kunnen meer organisaties en bedrijven aanhaken. Zo zouden ook scholen belangstelling hebben. Over een half jaar volgt een evaluatie.

Cityhubs

Ook DHL Parcel experimenteert volop met schone cityhubs. In mei werden in Almere en Zoetermeer hubs voor emissievrije stadsdistributie geopend. De pakketbezorger voert vanaf de nieuwe locaties negentig ritten per dag uit met elektrische voertuigen, stelt DHL. Het is nog maar het begin, in 2023 moeten er 26 nieuwe cityhubs geopend zijn, een deel wordt nu gebouwd. Het project maakt deel uit van een investeringsprogramma van 350 miljoen euro.

Optrekken en weer stoppen. Afvalinzameling zorgt voor een hoge uitstoot van fijnstof. Volgens TNO is het ophalen van afval in Nederland goed voor 6 procent van de CO2-uitstoot door stadslogistiek. De vuilniswagen verduurzamen kan, maar is wel lastig, aldus de onderzoekers van een TNO. De bevindingen werden gepresenteerd op een webinar waar Nieuwsblad Transport over schrijft. In Rotterdam, Amsterdam en Twente rijden elektrische afvalwagens rond. Tussentijds snelladen is vaak nog onontkoombaar, aldus TNO. Vuilniswagens rijden vaak in twee shiften per dag, dus elektrisch inzamelen moet bij gebruik van de nieuwste generaties elektrische inzamelvoertuigen met een lange actieradius kunnen werken, aldus de onderzoekers.

Subsidiepot in dag leeg

Een pak hagelslag vergeten? Dan laat je dat toch even bezorgen. Flitsbezorgers duiken in steeds meer steden op, maar niet elk stadsbestuur en alle buurtbewoners zijn daarvan gediend. De heen en weer rijdende bezorgers en bezorgfietsen op de stoep, zorgen voor overlast bij buurtbewoners. Amsterdam neemt als eerste gemeente in Nederland maatregelen. Het wil de zogenoemde dark stores (miniwarehouses) gaan weren uit woonwijken. Dat betekent dat er voortaan beleverd moet worden vanuit bedrijventerreinen, waarmee de bezorgtijd langer wordt. Levering vanuit een woonwijk mag alleen nog als er geen overlast is. De gemeenteraad moet nog instemmen met het plan.

In het klimaatakkoord is afgesproken dat dertig a veertig steden in 2030 emissievrij bevoorraad worden. Logistiek dienstverleners zullen dan van diesel over moeten stappen op e-trucks. Hier krijgen ze hulp bij, maar de subsidiepot voor e-trucks waar bedrijven een beroep op konden doen, was binnen een dag leeg. Op 9 mei ging het aanvraagloket open. Vervoerders vroegen op één dag al voor ruim 35 miljoen euro subsidie aan, terwijl er voor heel 2022 13,5 miljoen euro beschikbaar is. De binnengekomen aanvragen moeten nog worden beoordeeld, aldus de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO).

Pakketkluizen

De Zweedse bezorgdienst Budbee heeft tijdens een nieuwe investeringsronde 40 miljoen euro opgehaald, meldt het bedrijf. Het bedrijf dat in Nederland op diverse plekken pakketkluizen heeft geplaatst of nog wil plaatsen, is nu naar schatting 700 miljoen euro waard. De pakketkluizen van het bedrijf staan onder meer bij de grotere winkels van Albert Heijn. Vorig jaar boekte Budbee een omzet van tachtig miljoen euro.

Flitsbezorgdienst Gorillas schrapt wereldwijd 300 banen in een poging winstgevend te worden. Het gaat met name om ondersteunende functies, de helft van de administratieve staf moet een andere baan zoeken. Ook in Nederland moeten mensen vertrekken, maar het bedrijf wil geen details geven, aldus de Volkskrant. Het bedrijf zou ook overwegen om in een aantal landen zoals België en Spanje te stoppen.

Interested? Stay informed!
Be sure you’ll to be the first to know all about the future of City Logistics!