De ‘campuskracht’ van CLIC: Maatwerk dat meebeweegt
Mulderblauw architecten is vanaf het eerste begin betrokken bij de realisatie van de City Logistics Innovation Campus (CLIC) en is mede-bedenker van de ideale samenhang binnen het ontwerp van CLIC. Hoe bereid je als architect een innovatiecampus voor op huidige en toekomstige behoeftes, met de wetenschap dat CLIC ondertussen altijd met de vraag van de community mee verandert? Directeur Robert Mulder over de grootste uitdagingen in het ontwerp.
Een stadslogistieke hub, innovatiecentrum en complete campus in één, waar verschillende partijen samenkomen om de stadslogistiek van morgen te ontwikkelen. Dat vraagt om nieuwe processen, nieuwe eisen aan gebouwen en services. Voor ervaren ontwerpbureaus Mulderblauw Architecten, Cepezed Architecten en Atelier Loos Van Vliet is CLIC kortgezegd een uitdaging. “Het is een ongelofelijk leuke opgave”, zegt directeur van Mulderblauw Robert Mulder. Het architectenbureau is gespecialiseerd in het ontwerpen van onder andere distributiecentra en hotels en heeft jarenlange, internationale ervaring. Die ervaring nemen ze nu mee naar CLIC. “We moeten nadenken over hoe we waarde kunnen toevoegen met ons ontwerp. CLIC staat voor samenwerking, waarbij de ‘toevallige’ ontmoeting heel belangrijk is. Dat gaat lukken met een goed ontwerp en de huidige samenwerking met onze opdrachtgever, adviseurs en betrokken markpartijen.”
Waarom is samenhang zo belangrijk?
“CLIC zal niet alleen een meerwaarde bieden aan huurders op de campus, dankzij de stedenbouwkundige opzet en de herkenbare architectuur zullen ook passanten en bezoekers zich prettig voelen bij CLIC. Ik hecht waarde aan rustige, samenhangende gebouwen die zich als één campus manifesteren. Op CLIC werken partijen samen. Iedereen staat in verbinding met elkaar. We willen dat de gebruiker, de bezoeker en de passant dat in één oogopslag begrijpen. Het zal terugkeren in de materiaalkeuze, de stijl en de kleurstelling.”